Založ si blog

Pravda vôkol nás

Čitateľ, ktorý nemá rád filozofické alebo pseudo – filozofické príspevky, nech v čítaní nesledujúcich riadkov nepokračuje 🙂

Všetci sme hladní po informáciách a hľadaní pravdy, ktorá by uspokojila naše túžby a stíšila trápenie, či povzniesla radosť. Počas celého nášho života nás sprevádza táto snaha v rôznych ohľadoch. Pri otázkach typu „prečo“, v životných udalostiach negatívne vplývajúcich na naše bytie, alebo trebárs aj v politike, ktorá nás aj bez našej iniciatívy sprevádza snáď po celý život už od prvotno – pospolnej spoločnosti. Tlupu viedol najsilnejší. Odvážne vyhlásenia a presvedčenia ľudí o tej svojej pravde je vlastne len výsledkom absolútnej názorovej destabilizácie a rozdielnych vidín lepšieho sveta. V krátkosti možno povedať, že pravda je len interpretácia udalostí v škici namaľovanej k ulahodeniu ega a duše svojho hlásateľa.

Po logickejšej úvahe za seba prehlasujem, že pravda – exaktná pravda – nemôže byť stanovená absolútne. Každému dôvodu predchádza príčina a za každou príčinou sa nachádza séria ďalších príčin na seba vplývajúcich, no s rôznymi dôsledkami. Možné to je prirovnať k stochastickej mechanike, alebo náhodnému správaniu sa entít zúčastnených v procese. V konečnom dôsledku však ich správanie podlieha všeobecne platným fyzikálnym zákonom. Túto skutočnosť možno využiť pri definovaní a tvorbe pravdy. Ako som už spomínal, dôsledku predchádza príčina a u každého z nás jestvuje na príčinu dôvod podmienený predošlou, inou udalosťou. Ak by sa však každý počin človeka mal racionálne (aj iracionálne) vysvetľovať ako dôsledok s príčinou  s rôznymi následkami, vyznelo by to ako prehnane konštruktívny alibizmus, čo je už značne cítiť aj z tejto vety. To je z môjho pohľadu dôvod, prečo sa pravdu – práve tú exaktnú – s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedozvieme.

Celá pravda sú len do seba vrážajúce molekuly v uzavretej nádobe  a predpoklad ich správania je len veľmi ťažko, resp. vôbec ho nemožno predpovedať.

Pokračovanie nabudúce…:)

 

Zlí ste tí, ktorí hľadíte na východ. . .

02.11.2016

Týchto pár viet si dovoľujem napísať ako reakciu na iný článok z nemenovaného denníka, v ktorom sa uvádza, akým spôsobom v súčasných amerických voľbách vystupuje jeden z kandidátov Donald Trump, údajne veľmi nevhodným spôsobom. V tejto rétorike ho podľa autora podporuje aj premiér Robert Fico. Táto kritika sa nad premiérom opäť zniesla vďaka jeho krátkemu [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4548x
Priemerná čítanosť článkov: 2274x

Autor blogu

Kategórie

Archív