Založ si blog

Pravda vôkol nás

Čitateľ, ktorý nemá rád filozofické alebo pseudo – filozofické príspevky, nech v čítaní nesledujúcich riadkov nepokračuje 🙂

Všetci sme hladní po informáciách a hľadaní pravdy, ktorá by uspokojila naše túžby a stíšila trápenie, či povzniesla radosť. Počas celého nášho života nás sprevádza táto snaha v rôznych ohľadoch. Pri otázkach typu „prečo“, v životných udalostiach negatívne vplývajúcich na naše bytie, alebo trebárs aj v politike, ktorá nás aj bez našej iniciatívy sprevádza snáď po celý život už od prvotno – pospolnej spoločnosti. Tlupu viedol najsilnejší. Odvážne vyhlásenia a presvedčenia ľudí o tej svojej pravde je vlastne len výsledkom absolútnej názorovej destabilizácie a rozdielnych vidín lepšieho sveta. V krátkosti možno povedať, že pravda je len interpretácia udalostí v škici namaľovanej k ulahodeniu ega a duše svojho hlásateľa.

Po logickejšej úvahe za seba prehlasujem, že pravda – exaktná pravda – nemôže byť stanovená absolútne. Každému dôvodu predchádza príčina a za každou príčinou sa nachádza séria ďalších príčin na seba vplývajúcich, no s rôznymi dôsledkami. Možné to je prirovnať k stochastickej mechanike, alebo náhodnému správaniu sa entít zúčastnených v procese. V konečnom dôsledku však ich správanie podlieha všeobecne platným fyzikálnym zákonom. Túto skutočnosť možno využiť pri definovaní a tvorbe pravdy. Ako som už spomínal, dôsledku predchádza príčina a u každého z nás jestvuje na príčinu dôvod podmienený predošlou, inou udalosťou. Ak by sa však každý počin človeka mal racionálne (aj iracionálne) vysvetľovať ako dôsledok s príčinou  s rôznymi následkami, vyznelo by to ako prehnane konštruktívny alibizmus, čo je už značne cítiť aj z tejto vety. To je z môjho pohľadu dôvod, prečo sa pravdu – práve tú exaktnú – s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedozvieme.

Celá pravda sú len do seba vrážajúce molekuly v uzavretej nádobe  a predpoklad ich správania je len veľmi ťažko, resp. vôbec ho nemožno predpovedať.

Pokračovanie nabudúce…:)

 

Zlí ste tí, ktorí hľadíte na východ. . .

02.11.2016

Týchto pár viet si dovoľujem napísať ako reakciu na iný článok z nemenovaného denníka, v ktorom sa uvádza, akým spôsobom v súčasných amerických voľbách vystupuje jeden z kandidátov Donald Trump, údajne veľmi nevhodným spôsobom. V tejto rétorike ho podľa autora podporuje aj premiér Robert Fico. Táto kritika sa nad premiérom opäť zniesla vďaka jeho krátkemu [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4557x
Priemerná čítanosť článkov: 2279x

Autor blogu

Kategórie

Archív